info@pentiv.si     +386 51 352 004

Vijačni kompresorji

Vijačni kompresorji so naprave, ki vam lahko z malo vložka izboljšajo delovno okolje, prihranijo denar ter naredijo vaše produkte kvalitetnejše. Vijačni kompresor je največkrat uporabljen v industriji saj je zanesljiv, kvaliteten in primeren za non-stop delovanje . Tako deluje kot centralna enota ter le on porablja energijo za katero pa je optimiziran, da jo izkoristi le najbolje. Zaradi tega pa imajo tudi orodja katera poganja manj delov motorja in so posledično manj pokvarljiva ter lažja. Deluje na principu dveh vrtečih se polžev, ki sta med sabo rahlo zamaknjena. Njegova glavna sestavna dela sta moški in ženski rotor in  le ta se vrtita v nasprotni smeri drug od drugega.  Zaradi nasprotnega vrtenja se v ohišju zmanjša volumen in tako dobimo kompresiran zrak.

Leta 1954 je podjetje Atlas Copco naredilo velik korak naprej, ki je pri njih pomenil novo poglavje. Pridobili so pravice za zasnove vijačnega kompresorja, ki ga je izumil izumitelj Alf Lysholm. Nato je podjetje dve leti intenzivno delalo na tem področju in leta 1956 kupilo Belgijsko tovarno Arpic, le  ta pa je zmanjšala stroške izdelave in ponesla Atlas Copco naprej. Tako Atlas Copco še danes deluje na področju kompresijske tehnike in v njej tudi globalno vodi. 

Poznamo ogromno tipov teh kompresorjev, ki  pa se večinoma razlikujejo po svoji moči in kvaliteti. Obstajajo kompresorji, ki so le za napihovanje otroških bazenov, žog ter gum pa vse do batnih kompresorjev, ki zmorejo poganjati tudi po več zahtevnih naprav hkrati. 

Kompresorji brez olja

Prvi brez oljni vijačni kompresorji so vsebovali simetrične rotorje in niso uporabljali hladilne tekočine, zato so se imenovali brez oljni ali suho vijačni kompresorji. Moderni, visoko hitrostni, brez oljni kompresorji pa imajo asimetrične rotorje, ki jim pomagajo za boljši energijski izkoristek. Za to ker rotorja nikoli ne prideta v stik drug z drugim ali pa z ohišjem kompresorja, tukaj ne potrebujemo mazila v kompresijski komori. Tako je Atlas Copco postavil nov mejni k v brez oljni kompresorski tehniki in vam zagotavlja popolnoma čist zrak.

Kako deluje vijačni kompresor z vbrizgavanjem tekočine

Ti vijačni kompresorji vbrizgavajo tekočino v kompresijsko komoro in pogosto tudi v ležaje kompresorja.  Funkcija teh tekočin je,  da kompresor podmažejo ter dele, ki se konstantno premikajo in ohladijo zrak v kompresijski komori. Danes se za takšno tekočino največkrat uporablja olje saj ima zelo dobre lastnosti mazanja. Možna je tudi uporaba drugih snovi na primer vode ali polimerov.  Ta tip vijačnih kompresorjev je lahko proizveden za proizvajanje stisnjenega zraka pod velikim pritiskom, ki segajo po navadi do 14 ali celo 17 barov.

Fiksirana proti spremenljivi hitrosti vijačnega kompresorja (FSC vs VSD)

Glavna razlika med FSC ( Fixed Speed Compressors) in VSD (Variable speed compressors) je razvidna že v imenu. FSC kompresorji delujejo na konstantni hitrosti, ki je zelo efektivna pri 100% obratovanju kar pomeni kadar motor dela in se kompresiran zrak porablja. Slabost FSC ja se pojavi takrat ko enota, ki je potrebovala zrak zraka ne potrebuje več, takrat motor še nekaj časa deluje preden pride, do popolne ustavitve in tako trati energiji in denar. Neučinkovitost in potrata se lahko še posebej vidi pri porabnikih, ki delujejo na izmen ali pa imajo veliko nihanje v porabi zraka.

Tehnologija VSD deluje na drugačnem principu, saj le ta dodaja motorju toliko moči in hitrosti kolikor je tisti čas potrebuje. Če to poenostavimo bi rekli, da manjša kot je poraba zraka manj ga bo motor proizvedel in obratno.

Kako izbrati vijačni kompresor

Pri izbiri pravilnega kompresorja se lahko hitro izgubimo, če ne vemo točno kaj potrebujemo. Obstaja ogromno različnih vrst kompresorjev za pravilno odločitev katerega kupiti pa morate vedeti kaj želite s kompresorjem početi, katere vrste kompresorjev obstajajo, moč kompresorja ter kakšen pretok potrebujete (l/s) 

Pri nas lahko najdete dva tipa kompresorjev in sicer batni in vijačni kompresor. Batni kompresorji so večinoma uporabljeni v manj zahtevnih okoljih kot pa vijačni. Zato lahko že na začetku vidite katerega potrebujete s tem, kakšna opravila bo upravljal. Če potrebujete kompresor, ki bo deloval le nekaj časa na dan a bo še vedno dovolj močan, da poganja razne vijačnike in brusilke bo batni kompresor čisto dovolj, če pa potrebujete kompresor, ki bo deloval vsak dan skoraj non stop in bo poganjal velike naprave, ki zahtevajo veliko stisnjenega zraka boste potrebovali vijačni kompresor.

Moč in proizveden pretok kompresorja sta med seboj relativna. Večja kot je moč večji pretok bo lahko kompresor izdal. Novejši kompresorji imajo veliko boljši izkoristek kot starejši in vam tako izdajo večji pretok ob manjši moči ter tako porabijo manj elektrike ter posledično denarja. Koliko pretoka potrebujete si lahko izračunate tako, da pregledate katera orodja uporabljate in koliko na enkrat ter koliko le ta potrebujejo pretoka. Vse to seštejete ter dodate 30% in tako dobite približno številko kako močan kompresor potrebujete.